Wings of Destiny
Για τους νέους χρήστες:
Για να δείτε την δουλειά μας θα πρέπει να είσαστε μέλη. Για να γίνετε μέλη πατήστε register.
Όταν κάνετε νέο account πρέπει να το ενεργοποιήσετε από το μήνυμα που έρχεται στο e-mail σας αλλιώς δεν ισχύει το account σας!

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Go down

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by Red&Blue on Fri Nov 22, 2013 6:47 pm

Πολλοί επιστήμονες, γιατροί και ειδικοί ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι τα χρώματα έχουν τη δύναμη όχι μόνο να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις αλλά επιπλέον, να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό τη διάθεση και την ευεξία μας. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι στην πραγματικότητα δεν βλέπουμε τα χρώματα, αλλά αντίθετα τα νιώθουμε.

Και για να το κάνω λίγο πιό ενδιαφέρον, κάθε πολεμίστρια Σέιλορ έχει πολλά κοινά στην προσωπικότητά της με κάποιο συγκεκριμένο χρώμα. Γι' αυτό και δίπλα από κάθε χρώμα, έχω βάλει τη Σέιλορ με την οποία ταιριάζει. Το ζεύγος χρώμα-σέιλορ επιλέχτηκε, κατά κύριο λόγο, με βάση το χρώμα στη στολή της κάθε Σέιλορ. Ελπίζω να σας αρέσει!!! ^^

Ροζ/Sailor Moon super sailor moon
Το χρώμα αυτό αντιπροσωπεύει τη συμπόνια, τη στοργή, τη φροντίδα, την αγάπη και την κατανόηση. Περιέχει το πάθος και τη δύναμη του κόκκινου χρώματος, τα οποία ωστόσο έχει απαλύνει η καθαρότητα, η διαφάνεια και η πληρότητα του λευκού. Είναι θηλυκό, ρομαντικό, οικείο και νοιάζεται για τους άλλους. Δείχνει τρυφερότητα και καλοσύνη με τη συμπάθεια και την ευαισθησία του. Είναι ένα θετικό χρώμα που εμπνέει την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλά. Μας ηρεμεί, μας καθησυχάζει και μας ανακουφίζει από τα συναισθήματα του θυμού, της επιθετικότητας, της δυσαρέσκειας, της εγκατάλειψης και της παραμέλησης. Είναι ένα μη - απειλητικό χρώμα που αναζητά την εκτίμηση, το σεβασμό, το θαυμασμό και απλά του αρέσει να ακούει τη λέξη «ευχαριστώ». Αντιπροσωπεύει τη γλυκύτητα και την αθωότητα του παιδιού που κρύβεται μέσα μας. Είναι το χρώμα της απειρίας, της αφέλειας, της ανωριμότητας και της ανοησίας.

Το ροζ, από την αρνητική του πλευρά μπορεί να αντιπροσωπεύει την έλλειψη της θέλησης, της αυτοδυναμίας και της αυτοεκτίμησης. Μερικές φορές είναι υπερβολικά συναισθηματικό, επιφυλακτικό και προστατευτικό.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά την παιδικότητα και το άνθος της κερασιάς (sakura).

Μπλε/Sailor Mercury sailor mercury
Αυτό είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης, της οργάνωσης, της αφοσίωσης και εμπνέει υψηλά ιδανικά. Χαρακτηρίζεται για την ψυχραιμία, την ειλικρίνεια και την ονειροπόλησή του. Είναι αξιόπιστο, υπεύθυνο και παρουσιάζει μια εσωτερική ασφάλεια. Μπορούμε να βασιστούμε σε αυτό να πάρει τον έλεγχο και να κάνει το σωστό στις δύσκολες στιγμές. Επιδιώκει την ειρήνη, τη γαλήνη και την ηρεμία πάνω από οτιδήποτε άλλο. Μειώνει το άγχος δημιουργώντας μια αίσθηση χαλάρωσης. Είναι το χρώμα του πνεύματος, της μελέτης, της σοφίας και χαρακτηρίζεται για το υψηλό επίπεδο της νοημοσύνης του. Είναι ο βοηθός, ο διασώστης, ο φίλος σε ανάγκη, ο δωρητής. Είναι ένα ασφαλές και μη - απειλητικό χρώμα που όταν βρεθεί αντιμέτωπο με μια νέα ή διαφορετική ιδέα, την κρίνει, την αναλύει και στη συνέχεια προσπαθεί να την κάνει να ταιριάξει με τη δική του αποδεκτή εκδοχή της πραγματικότητας.

Το μπλε, από την αρνητική του πλευρά είναι καταθλιπτικό, μελαγχολικό, επιφυλακτικό, λυπημένο, πολύ παθητικό, συναισθηματικά ασταθές, υπερβολικά συντηρητικό, προβλέψιμο, αδύναμο, απόμακρο και ψυχρό.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά την ελπίδα, τη σοφία και την αγνότητα.

Κόκκινο/Sailor Mars marsattack
Χρώμα της δράσης, θερμό (καυτό) που πυρπολεί και αναζωογονεί. Συνδέεται με την ενεργητικότητα, τη ζωτικότητα, την ευτυχία, τη σπουδαιότητα, τον αυθορμητισμό, τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, την επαναστατικότητα αλλά και την αγάπη. Επίσης, παρά το γεγονός ότι είναι ισχυρογνώμων, μπορεί να εμπιστευτεί τους ντροπαλούς. Είναι το χρώμα της σεξουαλικότητας και του πάθους. Δηλώνει ένα πρωτοποριακό πνεύμα με ηγετικές ικανότητες, προωθώντας τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα. Ακόμα, είναι χρώμα του πειρασμού, της αμαρτίας, της ντροπής αλλά και της πρόσκλησης για την απόκτηση γνώσης. Χαρίζει δύναμη και επιτυχία, διεγείρει, αλλά και εκνευρίζει. Αυξάνει την θέληση για ζωή, ενώ προκαλεί ζεστασιά, χαρά και διευκολύνει την έκφραση των αισθημάτων. Είναι θαρραλέο, ισχυρό, αλλά και πεισματάρικο. Μπορεί να υποδηλώνει ενδιαφέρον για το μυστικισμό και τον αποκρυφισμό.

Το κόκκινο, από την αρνητική του πλευρά είναι συσχετισμένο με τη βία, τη φωτιά, την καταστροφή και τον πόλεμο. Διεγείρει τον φόβο, προκαλεί ανεξέλεγκτα συναισθήματα, κυκλοθυμία, εγωκεντρισμό, λαγνεία και οργή.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά τη ζωή, το θυμό και τον κίνδυνο.

Πράσινο/Sailor Jupiter sailor jupiter
Αυτό είναι το χρώμα της ισορροπίας, της γονιμότητας, της ευφορίας, της αρμονίας, της ηρεμίας, της καλοτυχίας, της αναγέννησης και της υγείας. Είναι το καταφύγιο μακριά από το άγχος της σύγχρονης ζωής. Είναι ο καλός ακροατής, ο κοινωνικός λειτουργός που του αρέσει να συνεισφέρει. Είναι φιλάνθρωπος, καλός γονιός και αξιοσέβαστος γείτονας. Περιλαμβάνει την πνευματική διαύγεια και την αισιοδοξία του κίτρινου με τη συναισθηματική ηρεμία και τη διορατικότητα του μπλε. Είναι ελπιδοφόρο, φιλικό, έμπιστο, γενναιόδωρο και του αρέσει να μοιράζεται. Προωθεί μια αγάπη για τη φύση, την οικογένεια, τους φίλους, τα κατοικίδια ζώα και το σπίτι. Συνδέεται με τη σταθερότητα και την αντοχή, δίνοντας μας επιμονή και δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες. Μπορεί να αναπαραστήσει τη νέα αρχή και την ανάπτυξη. Επίσης εκφράζει την ανανέωση και την αφθονία.

Το πράσινο, από την αρνητική του πλευρά είναι επικριτικό και υπερβολικά επιφυλακτικό. Αντιπροσωπεύει τον εγωισμό, τη ζήλια και την οκνηρία.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά την αιώνια ζωή, τη νεανικότητα και τη φρεσκάδα.

Κίτρινο/Sailor Venus sailor venus
Ζωηρό, χαρούμενο και ζεστό χρώμα που «μαγνητίζει» αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας. Τυφλώνει, εντυπωσιάζει, αποκαλύπτει αλλά και εμπνέει. Είναι ενθαρρυντικό, διαφωτιστικό και καθαρίζει τον νου από τα αρνητικά συναισθήματα. Προσφέρει ελπίδα, ευτυχία, χαρά και κέφι. Είναι ο διασκεδαστής, ο κωμικός, ο κλόουν. Εμπνέει την πρωτότυπη σκέψη και την περιέργεια, καθώς είναι το χρώμα των νέων ιδεών. Δημιουργεί ενθουσιασμό για τη ζωή και μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Είναι πολύ επικοινωνιακό και του αρέσουν οι προκλήσεις. Μπορούμε να του αποδώσουμε  τα θετικά στοιχεία της δημιουργικότητας, της εφευρετικότητας, της επινοητικότητας και της ανεξάντλητης ενέργειας. Με την καθαρή του σκέψη βοηθά στη λήψη των αποφάσεων, αυξάνοντας τη συγκέντρωση και τις διανοητικές ικανότητες. Μπορεί όμως να είναι παρορμητικό.

Το κίτρινο, από την αρνητική του πλευρά είναι επικριτικό, υπερβολικά αναλυτικό, ανυπόμονο, εγωιστικό, μοχθηρό και χωρίς συμπόνια. Κάποιες φορές προκαλεί σύγχυση, απόγνωση, ανησυχία, αναστάτωση και θυμό. Συνδέεται επίσης και με την απάτη, τη δειλία και την ζήλια.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά το θάρρος, την ομορφιά, τη φινέτσα και την αριστοκρατία.

Χρυσό/Sailor Uranus sailor uranus
Είναι το χρώμα της επιτυχίας, της επίτευξης και του θριάμβου. Συνδέεται με την αφθονία, την ευημερία, την πολυτέλεια, την ποιότητα, το κύρος, την αξία, την κομψότητα, τον υλικό πλούτο, την υπερβολή, την αρσενική ενέργεια και τη δύναμη του ήλιου. Αισιόδοξο και θετικό, το χρυσό προσφέρει ζεστασιά και ενισχύει όποιον βρίσκεται δίπλα του. Συνδέεται με υψηλότερα ιδανικά, όπως τη σοφία, την κατανόηση και τη φώτιση. Εμπνέει τη γνώση, την πνευματικότητα και μια βαθιά κατανόηση του εαυτού και της ψυχής. Είναι γενναιόδωρο, συμπονετικό, τρυφερό, ευεργετικό και προστατευτικό και μοιράζεται τη σοφία του, τις γνώσεις και τον πλούτο του με τους άλλους. Είναι το χρώμα του νικητή (το χρυσό μετάλλιο απονέμεται πάντα στον πρώτο αθλητή). Με την αυτοπεποίθηση και το πάθος του, αιχμαλωτίζει τα βλέμματα.

Το χρυσό, από την αρνητική του πλευρά είναι εγωιστικό και απαιτητικό, χωρίς καλοσύνη και γενναιοδωρία, που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα όρια της μιζέριας. Δεν εμπιστεύεται εύκολα τους άλλους και φοβάται την αποτυχία.

Τυρκουάζ/Sailor Neptune sailor neptune
Χρώμα πρακτικό, ιδεαλιστικό, δροσερό, ήρεμο, ισορροπημένο, αρμονικό και συγκεντρωμένο. Ανοίγει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ της καρδιάς και του μυαλού. Είναι φιλικό, χαρούμενο, απολαμβάνει τη ζωή και του αρέσει να ασχολείται με πολλές δραστηριότητες. Επαναφορτίζει τα πνεύματά μας σε περιόδους ψυχολογικού στρες και κούρασης, παρέχοντάς μας συντροφιά. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βοηθάει με την καθαρή του σκέψη στη λήψη αποφάσεων. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα, ελέγχει το λόγο και την έκφραση και χτίζει την εμπιστοσύνη. Αυξάνει τα επίπεδα της δημιουργικότητας και της ευαισθησίας. Μας βοηθάει να χτίσουμε τον αυτοσεβασμό μας και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Αν και είναι αυτάρκες, φοβάται να μείνει μόνο του και μπορεί να γίνει απόμακρο και απρόσιτο. Όταν συμβεί αυτό, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Διαθέτει αυξημένη παρατηρητικότητα και αντίληψη, παραμένοντας αρκετά διακριτικό. Έχει τη δυνατότητα να προσδιορίσει το δρόμο προς την επιτυχία και να ξεχωρίσει τι είναι σωστό και τι λάθος.

Το τυρκουάζ, από την αρνητική του πλευρά είναι υπερβολικά συναισθηματικό, αναξιόπιστο, παραπλανητικό, εγωκεντρικό και επιφυλακτικό. Στην πιο ακραία του μορφή μπορεί ακόμη και να υπερηφανεύεται.

Μωβ/Sailor Saturn Sailor Saturn
Είναι το χρώμα του πλούτου, της πολυτέλειας, της τελειότητας, του οραματισμού και των βασιλικών οικογενειών. Συνδέεται με τη σοφία, τη φαντασία, την αυξημένη παραγωγικότητα, τον αυτοέλεγχο, τη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα και την ευημερία, ενώ παράλληλα συμβολίζει την ευφυϊα, τη γνώση, τη νηφαλιότητα αλλά και τη μετάνοια, τη λύπη και τη νοσταλγία. Διεγείρει την εγκεφαλική δραστηριότητα ως προς τη λύση των προβλημάτων. Αφήνει μια δόση μυστηρίου, εσωτερισμού, ταπεινότητας, ηθικής, ηρεμίας και σεβασμού. Αναζητά την αλήθεια, ενώ δηλώνει κατανόηση και υπέρβαση των ψευδαισθήσεων και των φαινομενικών καταστάσεων. Αντιπροσωπεύει τα αγαθά κίνητρα και τις υψηλές πνευματικές επιδιώξεις. Ξεκαθαρίζει φόβους και απελευθερώνεται από τα δεσμά του πάθους και των καταπιεσμένων συναισθημάτων, ενώ δηλώνει την έκφραση του καθήκοντος που μέσα από την θυσία οδηγεί στη δικαίωση και την ολοκλήρωση. Περιέχει την ενέργεια και τη δύναμη του κόκκινου με τη πνευματικότητα και την ακεραιότητα του μπλε.

Το μωβ, από την αρνητική του πλευρά συμβολίζει την κατάθλιψη, τη μελαγχολία, το σνομπισμό, την επιτήδευση, την απάτη και το πένθος.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά τον πλούτο και την εξουσία.

Μαύρο/Sailor Pluto sailor pluto
Συσχετίζεται με τη δύναμη, τη νοημοσύνη, την εξυπνάδα, την οικογένεια, το κρυφό, το μυστικό και το άγνωστο και ως εκ τούτου δημιουργεί έναν αέρα μυστηρίου, επειδή κρύβεται από τον κόσμο. Εμπνέει σεβασμό, πλούτο και κομψότητα και συμβολίζει τη σεξουαλικότητα, την επισημότητα, την εξουσία, τη σταθερότητα και την επιτήδευση. Παρέχει άνεση και προστασία των συναισθημάτων του, δημιουργώντας ένα φράγμα ανάμεσα στον εαυτό του και τον εξωτερικό κόσμο, κρύβοντας τα τρωτά του σημεία, τις ανασφάλειές του και την έλλειψη της αυτοπεποίθησής του. Είναι εκφοβιστικό, εχθρικό και απρόσιτο, λόγω της δύναμης που αποπνέει και μπορεί να αποτρέψει ακόμα και την αμφίδρομη επικοινωνία. Συμβολίζει τον αυτοέλεγχο, την πειθαρχία, την ανεξαρτησία και μια ισχυρή βούληση. Είναι συμβατικό, συντηρητικό, σοβαρό και θεωρεί τον εαυτό του πολύ εξελιγμένο και αξιοπρεπές.

Το μαύρο, από την αρνητική του πλευρά είναι απόμακρο, ψυχρό, μοναχικό, καταθλιπτικό, απαισιόδοξο και μυστικοπαθές. Είναι συνδεδεμένο με την απειλή, το κακό, το φόβο, το θάνατο και τη δυστυχία.

Στην Ιαπωνία αναπαριστά το μυστήριο, τη νύχτα και την εμπειρία.

Πηγές
Κυρίως από:
http://www.empower-yourself-with-color-psychology.com/meaning-of-colors.html
και δικές μου γνώσεις.
Red&Blue
Red&Blue
Royal Guard
Royal Guard

Number of posts : 382
Age : 25
Location : Greece
Registration date : 2013-09-04

View user profile http://aetos.it.teithe.gr/~akoutsop/

Back to top Go down

Re: Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by Neo-RedRanger on Fri Nov 22, 2013 9:19 pm

Ότι είπες για το κόκκινο είναι σχεδόν σύμφωνο με τον fictional χαρακτήρα μου
Neo-RedRanger
Neo-RedRanger
Royal Guard
Royal Guard

Number of posts : 948
Age : 33
Registration date : 2011-11-12

View user profile https://www.youtube.com/TheNeoRedRanger

Back to top Go down

Re: Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by marianthie on Sat Nov 23, 2013 1:50 pm

Μου άρεσαν οι προσδιορισμοι στην Ιαπωνία sailor mercury 

_________________
marianthie
marianthie
Royal Guard
Royal Guard

Number of posts : 972
Age : 31
Location : metamorphosy
Registration date : 2011-02-24

View user profile https://www.youtube.com/user/marianthie100no2?feature=guide

Back to top Go down

Re: Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by haruka-cheng on Sat Nov 23, 2013 8:04 pm

Πόσο spot on είναι τα χρώματα των στολών... Κοιτα που η Ναοκο την είχε κανει την ερευνά της :Ρ
haruka-cheng
haruka-cheng
Royal Guard
Royal Guard

Number of posts : 406
Age : 25
Location : thessalonikh
Registration date : 2012-08-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by Red&Blue on Sat Nov 23, 2013 8:44 pm

Τους προσδιορισμούς στην Ιαπωνία τουε έβαλα για να δείξω ότι σε κάποιους πολιτισμούς τα χρώματα μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετική σημασία. Πχ, το κίτρινο στον δυτικό κόσμο συμβολίζει τη δειλία, ενώ στην Ιαπωνία, το αντίθετο, δηλαδή το θάρρος!

Η Ναόκο δεν είναι η μόνη που έκανε την έρευνά της! Έχω παρατηρίσει πως και σε άλλα magical girl anime, οι κοπέλες έχουν πολλά κοινά με το χρώμα της στολή τους! Πχ, η κοπέλα που φοράει ροζ, κατα 99% θα είναι κλαψιάρα και ανώριμη, όμως θα νιάζεται και θα αγαπάει πολύ τους φίλους της.
Red&Blue
Red&Blue
Royal Guard
Royal Guard

Number of posts : 382
Age : 25
Location : Greece
Registration date : 2013-09-04

View user profile http://aetos.it.teithe.gr/~akoutsop/

Back to top Go down

Re: Η ψυχολογία των χρωμάτων

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum